Daar&Tegen Bedrijfspartner heeft tips&tricks gegeven over de jaarrekening en verdienmodellen bij een bijeenkomst van webshopvereniging. In vogelvlucht het verhaal achter de cijfers:

Hoe maak je boekhouden leuk?
TIP: Gebruik een online boekhouding software pakket, zoals bijvoorbeeld Exact Online. De voordelen hiervan zijn: je kunt pakket direct koppelen aan je website, boekingen automatisch genereren. En direct overzicht en inzicht in de financiële administratie zelfs via je smartphone. Facturen en BTW-overzichten en aangiften kunnen automatisch worden gegenereerd. Voorraadbeheer en openstaande debiteurenposities zijn actueel. Eventueel nog uit te breiden of te linken bijvoorbeeld door apps te downloaden. Je zoekt boekhouder bij pakket. Zo draai je het om en stuur jij. Je zou ook kunnen kiezen voor het uitbesteden van gedeelte van de administratie zoals debiteurenbeheer. Moneybird of Moneymedic bijvoorbeeld bij een wat kleinere webshop of Klarna bij een grotere.

Wat doe je met de jaarrekening? De jaarrekening bestaat uit een balans, simpelweg gezegd een overzicht van je bezittingen en schulden, en een winst&verlies rekening. Iedereen leest altijd het eerste wat er onderaan streep winst/verlies staat. En wat je aan belasting moet betalen.  Belangrijk, maar de beheersing van je onderneming zit in je winstmarge (grofweg gezegd de verkoopwaarde van de omzet minus de inkoopwaarde) en vooral in de balansposities en het verloop daarin. Uit de balans haal je informatie zoals wat je werkkapitaal is. Kort gezegd, kan ik mijn kosten op korte termijn betalen.

Verder inzoomend kun je kijken naar voorraadbeheer: voorraad en logistiek hebben natuurlijk ook direct invloed op de balans. En ook je debiteurenbeheer. Je wilt eigenlijk zo hoog mogelijk liquide middelen en zo laag mogelijke openstaande debiteuren en voorraadpositie. Immers, de voorraden hebben een bepaalde waarde die je hebt voorgefinancierd en zijn, in sommige gevallen, slechts letterlijk beperkt houdbaar. Met andere woorden, hierop rust een risico.

TIP: je kunt een voorziening of reservering laten maken voor dubieuze debiteuren en voorraden. Hiermee kun je de winst sturen, risico’s afdekken en de belastingdruk verlagen.

Klopt jouw verdienmodel met de producten/diensten die worden aangeboden via de webshop?
TIP: Sta eens stil bij jouw verdienmodel. Ieder verdienmodel biedt zijn eigen, unieke kansen. Dat komt doordat elk verdienmodel een bepaald klantsegment aanspreekt. Ook voor webshops zijn er verschillende verdienmodellen. Meest voor de hand liggend zijn het goederenmodel, maar ook het abonnementmodel en marktplaatsmodel zullen wel bekend zijn. Je kunt echter ook kiezen voor een freemium-model, affiliate-model of dropshipping-model. Interessant wordt het om meerdere modellen te gaan combineren. Kijk ook eens naar bol.com, zij verwijzen naar websites van concurrent en combineren nu met het marktplaats model.

TIP: Als je maar één keer per jaar naar de cijfers kijkt, sta je voor een voldongen feit. Je wilt eigenlijk altijd weten hoe je er financieel voor staat. Zorg ervoor dat je minimaal per kwartaal stil staat en analyseert. Dan kun je nog (bij)sturen.

Behoefte aan meer advies? Laat een quickscan uitvoeren!

[fbshare type=”button” float=”left”][twitter style=”horizontal” float=”left”]